Beugel SOS

Tijdens onze praktijkuren

Als er een probleem is met je beugel is het verstandig om direct telefonisch contact op te nemen met de praktijk. T. 09 328 61 57.

Buiten onze praktijkuren

Als er buiten werktijden een probleem is met je beugel kun je, voordat je contact op neemt met de orthodontist van wacht, eerst proberen dit zelf te verhelpen. Hieronder geven wij wat tips om zelf de klachten op te lossen.

Voor dringende gevallen is er tijdens het weekend en op feestdagen tussen 10h en 12h een orthodontist van wacht bereikbaar op het nummer T. 070 22 20 88.

Trauma

Na een trauma aan je tanden kijk je best alles goed na. Mocht er wat losgekomen zijn of je tand is verplaatst, staat los, is gebroken of bloedt, ga dan eerst langs bij je tandarts en kom nadien langs bij ons. Wij kijken de beugel na om te kijken of er niets vervormd is, zodat je tanden niet scheef gaan groeien.

Verlies van een (separatie) elastiekje

Wanneer een separatie-elastiek spontaan verloren gaat net voor je afspraak dan stelt er zich geen probleem en is er normaal genoeg ruimte om een bandje te plaatsen. Wanneer de separatie-elastiek evenwel verloren is gegaan door jouw toedoen, dan neem  je best contact op met de praktijk om te kijken of de elastiek eventueel herplaatst kan worden voor je volgende afspraak. Mocht er een elastiekje van je blokje springen, is dat niet erg. We herplaatsen het de volgende controle.

Uitneembaar plaatje

Als je beugel door een val gebroken is of pijn doet, laat je de beugel beter uit en bel je ons om hem te herstellen. Bij kleine schade kan je hem gewoon verder dragen tot je volgende afspraak. Heb je een wondje onder je beugel? Laat je beugel dan uit en bel ons om een vroegere afspraak te maken. Wij zullen de beugel bijpassen. Intussen kan je de wonde goed schoonmaken en eventueel drie keer per dag aanstippen met een ontsmettend mondspoelmiddel.

Ongemak en pijn

Gedurende de eerste dagen na het plaatsen van de beugel, is het normaal dat je wat druk, ongemak en eventueel pijn voelt. Door de spanning zijn je tanden gevoeliger geworden. Het betekent dat de tanden zich reeds aan het verplaatsen zijn en dat de behandeling succesvol gestart is. Je mag hiervoor een pijnstiller nemen. Het uitlaten van de beugel is ten zeerste af te raden, aangezien het de periode van last en gewenning enkel zal verlengen in plaats van verkorten.

Prikkende blokjes of draad

Na het plaatsen van de beugel kan je tijdelijk last hebben van aftjes door de tubes of de blokjes. Dit kan je oplossen door op het storende blokje was of suikervrije kauwgom aan te brengen. Vergeet niet vooraf de plaats waar je de was wenst aan te brengen even droog te deppen met een doekje. Na een week zullen je wangen en lippen de blokjes gewoon zijn en zal de was niet langer nodig zijn. Wanneer je de irritatie niet kan oplossen? Geen probleem, gewoon even de praktijk bellen!

Prikt het einde van de staaldraad in je wang? Probeer tijdelijk het uiteinde met een stukje was of suikervrije kauwgom te bedekken of het bij te knippen met een nagelkipper of kleine kniptang. Mocht het niet gelukt zijn of de last niet overgaan, maak dan telefonisch een afspraak. Het is een kleine moeite voor ons om dit draadje voor jou bij te knippen.

Blokje of bandje los

Mocht er een blokje loskomen, laat je het blokje zitten als je er geen hinder van ondervindt. Als het losse blokje wel hindert, dan kan je contact opnemen met de praktijk. Laat een loszittende bandje gewoon zitten, tenzij het helemaal is losgekomen. Dan bewaar je het best zorgvuldig en breng je het bij je volgende afspraak mee. Mocht hierop een buitenbeugel of een elastiek bevestigd zijn, laat je die best voorlopig even uit en bel je voor een afspraak.

Forsus® los

Bij breuk van een band, blokje, draad, de Forsus® zelf of je ziet onverwachte tandstandbewegingen, contacteer ons dan meteen voor een afspraak!

Is je Forsus® opengevallen? Dan kan je hem gewoon terugschuiven als je je mond ver opendoet.

Als je zelf een onderdeel van je apparaat verwijdert, bewaar het dan zorgvuldig en breng het bij je volgende afspraak mee.

Retentiedraad of plaat

Is je retentiedraad losgekomen? Laat hem dan zo en haal hem er zeker NIET zelf af! Contacteer ons meteen om het te herstellen.

Spant je retentieplaat of past deze niet meer? Contacteer ons.

Ortho Aalter

Henk Devreese
Aard 9 Bus B0
9880 Aalter
T. 09 328 61 57

orthodontie.aalter@gmail.com

Ma, Di en Vr: van 9 • 13 en 14 • 18 uur
Wo: van 13 • 18 uur
Do: van 13.30 • 19 uur

Ortho Deinze

Annelies Muller
Guido Gezellelaan 90
9800 Deinze
T. 09 328 14 15