Poetsen

Een perfecte mondhygiëne bij het dragen van vaste apparatuur is uitermate belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk. Hieronder vind je wat handige tips om jouw tanden en beugel perfect schoon te houden.
Poets drie maal per dag met een goede fluoridetandpasta
 
Neem bij voorkeur een orthodontische tandenborstel. Kan je elektrisch poetsen? Doen!
Poets al je tanden! Ga te werk van links naar rechts en dan terug, zo sla je geen enkele tand over. Kijk nadien goed na in de spiegel of alles goed schoon is.
 
Spoel voor het slapengaan met een fluoride mondwater, zo blijven je tanden extra sterk!
 
Vervang je borstels elke 3 maanden

Tandenpoetsen in stapjes…

Plaats je tandenborstel schuin onder de blokjes en begin met onder de draad en tussen de blokjes te poetsen. Zo poets je het vuil naar de tandvleesrand toe.
Plaats dan de borstel schuin aan de bovenzijde van de blokjes en maak ronde bewegingen. Dit is zeker de belangrijkste stap! De zone tussen de blokjes en het tandvlees moet goed schoon gehouden worden, zodat er geen witte vlekken of tandvleesonstekingen ontstaan. Zie je een bloedend plekje? Geef dat plekje dan gedurende 3 dagen extra veel aandacht.
Vervolgens zet je de borstel loodrecht op de blokjes en maak je de apparatuur ook goed schoon.
Nadien maak je de binnenkant proper door ronde bewegingen uit te voeren tot tegen het tandvlees.
Tenslotte plaats je de tandenborstel op de kauwvlakken en poets je deze met grote schrobbewegingen. Doe deze stappen nog eens over voor de onderkant.
Als alles gepoetst is, check je dit best na in de SPIEGEL. Zie je toch nog een vuiltje? Ga er dan met je kleine borsteltje tussen tot die mooie tandpastasmile zichtbaar is!
Poetsen van een kunsthars beugel
De beugel onderhoud je het best door hem te kuisen met een tandenborstel en detergent. Eén keer per week reinig je de beugel best met een wateroplosbare tablet (te verkrijgen bij de apotheek of drogisterij) of een beetje keukenazijn, zodanig dat het tandplak oplost en de beugel goed ontsmet wordt.

Voeding

Vermijd hard en kleverig voedsel, zoals daar zijn: chokotoffs, fruitellasnoepjes, kauwgom, rauwe wortels, stokbrood, ribbetjes afknagen… Harde vruchten kan je best in stukjes snijden bvb. Appel. Drink ook liefst niet te veel zoete en koolzuurhoudende frisdranken bvb. Appelsap, Ice tea, Cola, … Beperk deze tot max. 1 glas per dag bij de maaltijd.
Ortho Aalter

Henk Devreese
Aard 9 Bus B0
9880 Aalter
T. 09 328 61 57

orthodontie.aalter@gmail.com

Ma, Di en Vr: van 9 • 13 en 14 • 18 uur
Wo: van 13 • 18 uur
Do: van 13.30 • 19 uur

Ortho Deinze

Annelies Muller
Guido Gezellelaan 90
9800 Deinze
T. 09 328 14 15