Beugels

Uitneembare expansie plaat

Dit is een 2-delig uitneembaar plaatje. Door de veertjes en de expansieschoef op het kunstharsplaatje kan een jonge kaak traag verbreed en kunnen tanden zachtjes verplaatst worden.

Activator

Deze wordt voornamelijk gebruikt om bij patiënten met een vergrote overbeet de kaakrelatie te verbeteren. Het is een beugel die bij het dichtbijten zorgt dat de onderkaak naar voren wordt geduwd en de bovenkaak naar achteren, waardoor de overbeet zal verkleinen. Hij kan gebruikt worden in combinatie met vaste apparatuur. De groei is van onschatbare waarde in dit proces. De juiste timing van het plaatsen van de activator en de medewerking van de patiënt zijn van cruciaal belang voor het succes van deze therapie.

Er bestaan verschillende soorten activatoren:

 • Andresen activator. Dit is een losse beugel die je kan dragen in het melkgebit.
 • EVA activator. Dit is een losse beugel die we combineren met blokjes.
 • Forsus activator. Dit is een vaste beugel die we combineren met blokjes.

Andresen activator

EVA activator

Forsus activator

 

Buitenbeugel

De buitenbeugel wordt gebruikt om ruimte te maken in de boventandboog. Het is een uitneembare beugel die bestaat uit een boog die vastklikt op de kiezen en verbonden is met een exterieure nekband. De buitenbeugel zal de kiezen in de bovenkaak naar achter duwen, zoadat bij mild plaatsgebrek in de bovenkaak geen tanden hoeven worden verwijderd. Hetzelfde resultaat kan nu ook verkregen worden met behulp van botankers.

Snelle sutuurexpantie

Dit apparaat wordt gebruikt om de bovenkaak te verbreden. Het is een vastzittend apparaat dat bij jonge kinderen (tussen 10 en 12 jaar) werkt op de groeisuturen van de bovenkaak.

Vaste apparatuur

Dit is ook wel beter bekend als “de blokjes”. Met behulp van deze beugel kunnen we de tanden oplijnen en verschuiven. De blokjes worden vastgekleefd op de definitieve tanden en worden verbonden met een draad, die met al dan niet gekleurde elastiekjes wordt vastgezet. Perfect poetsen is superbelangrijk en daarom geven we er in onze praktijk extra veel aandacht aan! Deze beugel geeft, mits een goede medewerking, de perfecte tandpastasmile waar iedereen van droomt!

Er bestaan verschillende soorten blokjes:

 • Metalen blokjes (zilver of goud)
 • Doorzichtige blokjes

Botankertjes

Dit zijn skeletale verankeringspunten waarmee we tanden en kaken kunnen verplaatsen. Het is een nieuwere techniek, die de laatste jaren meer en meer succes kent. De haakjes worden met behulp van schroefjes door een maxillo-faciale chirurg in het kaakbeen vastgezet. Deze kunnen op verschillende plaatsen in de mond aangebracht worden. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met vaste apparatuur en elastiekjes.

Er zijn verschillende toepassingen:

 • Meer ruimte creëren in de boventandboog. Ter vervanging van de buitenbeugel.
 • Naar voor halen van het middengelaat bij jonge kinderen met een neiging tot forse onderkaak.
 • Sluiten van een grote ruimtes tussen twee tanden.

Ortho - chirurgische correctie

Bij jongeren of volwassenen, waar geen groei meer kan verwacht worden, kan de gecombineerde ortho-chirurgische behandeling een ideale oplossing bieden. Het gaat hier meestal om een erg grote afwijking van de kaakstand, die niet kan gecorrigeerd worden door enkel het verschuiven van de tanden. De tanden worden in een eerste fase op ideale wijze voorbereid met vaste apparatuur. Voor de kaakcorrectie wordt je daarna verwezen naar een specialist ter zake: de maxillo-faciale chirurg. De kaakcorrectie gebeurt steeds aan de binnenkant van de mond en zal dus geen littekens nalaten op het gelaat!

Er bestaan verschillende soorten correcties:

 • Trans Palatale Distractie. Hierbij wordt de bovenkaak chirurgisch verbreed.
  Bilaterale Sagittale Split Osteotomie van de onderkaak. Bij deze patiënten ligt de onderkaak te ver naar achter of naar voren en wordt enkel de onderkaak verplaatst.
 • Lefort l osteotomie. Bij deze patiënten ligt de bovenkaak te ver naar achter en wordt enkel de bovenkaak naar voren geplaatst.
 • Bimaxillaire osteotomie. Soms kan het aangewezen zijn om een correctie uit te voeren in de boven- en onderkaak om het gelaat een harmonischer uitzicht te geven.
 • Genioplastie. Als de kin te veel of te weinig prominent is, kan deze aangepast worden.
 • Botent. Bij sommige patiënten is er te weinig bot aanwezig om tanden te verplaatsen of prothetisch herstel te voorzien.

Ortho Aalter

Henk Devreese
Aard 9 Bus B0
9880 Aalter
T. 09 328 61 57

orthodontie.aalter@gmail.com

Ma, Di en Vr: van 9 • 13 en 14 • 18 uur
Wo: van 13 • 18 uur
Do: van 13.30 • 19 uur

Ortho Deinze

Annelies Muller
Guido Gezellelaan 90
9800 Deinze
T. 09 328 14 15